WIEN-VIENNA-VİYANA (1)

| 25 Ağustos 2010 Çarşamba



Saat 6’da başladı seyahatim. Salzburg Bahnhof(Ana İstasyon)’ dan kalkan(Avrupa’da trenler her zaman vaktinde kalkar ve varır. Ne erken ne fazla. Saatler de çoğu zaman tam saat değildir. 21.47 diyorsa o saatte hareket eder.) OBB’ ye bağlı Railjet trenimiz 317 kilometrelik Viyana seferini 2 saat 40 dakikada tamamladı.

WIEN WESTBAHNHOF
İstasyona varınca dönüş biletimi alıp, tabiî ki her gezgin gibi “info” yu ziyaret edip viyana haritamı aldım. Daha sonra info’ nun hemen yanındaki “tabak” (tütün ürünleri satan dükkânlar) ‘ dan 24 saatlik sınırsız seyahat kartımı aldım.
Rahat bir şekilde, bilet parasını dert etmeden ve kafanıza göre gezmek istiyorsanız bu biletleri kesinlikle öneririm. Bir günlük, üç günlük vs. biletler mevcut.


Bileti kullanmadan önce toplu taşıt araçlarında ya da metro girişlerinde vb. yerlerde biletiniz işletmeyi unutmayın. Zira Viyana’ da (genel olarak Avusturya’da) toplu taşıtlara ön kapıdan değil diğer kapılardan binersiniz. Kimse size bilet sormaz. Herkes biletini işletir. Size bu sorumluluğu aşılıyor uygulama. Tabiî ki kontroller de var. Eğer bu kontrollerde biletsiz yakalanırsanız, kaçtığınız 2-3 Euroluk bilet parasın karşılık en az 60 Euro ceza yiyorsunuz.
Neyse biz seyahatimize dönelim. İstasyonda daha sonra Afgan asıllı olduğunu öğrendiğim bir güvenlik görevlisinden Schönbrunn Sarayına giden tramvayın numarasını öğrendikten sonra istasyondan çıkıp karşıya geçtikten sonra 58 numaralı tramvaya bindim. Viyana’ da çok gelişmiş bir demiryolu ağı var. Tramvaylar, hafif raylı sistemler, Metro… Ve hafta sonları dâhil çok sık ( en fazla 10 dk) aralarla işlemekte.

10-15 dk hedefimize vardık:


SCHLOβ SCHONBRUNN: SCHÖNBRUNN SARAYI

Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun sarayı. Bu saray imparatorluğu özetler. Çünkü yapımı II. Viyana kuşatmasından sonradır. Tehdit kalması hasebiyle surlar ve çevredeki binalar yıkılarak Kraliçe Maria Theresia tarafından 1744-1749 yılları arasında yaptırıldı.Yüzyıllarca İmparatorluğu yöneten sarayda manidardır ki İmparator I. Karl 1918 Habsburg Hanedanlığını bitiren anlaşmayı imzaladı.



Viyanada sıkça rastlayacağınız at arabalarının kalkış notlarından birisi de burası.

Sarayın sol tarafından bilet gişelerine giriş yapıyorsunuz. Birkaç gezi paketi hazırlamışlar. Her gezi sarayın belli bir alanını kapsıyor, biletleri ve tabii ki fiyatları farklı. Gezmeye başlamadan önce Vestiyere çantanızı bırakmak zorundasınız. Gezinizi “Audio Guide” ya da ekstra para ödeyerek rehber eşliğinde de yapabilirsiniz. Ama birçok dil olmasına rağmen ne yazık ki Türkçe yok “Audio Guide”. İngilizce olan “Audio Guide” alıp gezime başlıyorum.



Sarayın hemen girişinde İmparatorluğun çehresi olan Franz Joseph ve 2. Viyana Kuşatmasının Kırılmasını tasvir eden bir resim bulunuyor hemen. Ve rehber Avusturya tarihini neredeyse bu savaşla eşdeğer başlatıyor adeta.




Tüm tarih denklemlerini bu bilinen üzerine kurmuşlar. Aslında kuşatmanın başarılı olup ya da olmaması hiç önemli olmadığını düşünüyorum. Osmanlı düşman olarak Avusturya’ yı seçerek ona en büyük iyiliği yapmış. Onlara bir tarih ve vizyon hediye etmiş. Düşmanlar birbirini eğitmiş. Osmanlı onlara büyüklüğü ve yönetimi, onlar da Osmanlıya yeni mimariyi, müziği, şaşa ve gereksiz saray harcamaları öğretmiş. Daha sonra bahsedeceğim fakat viyana sokaklarında dolaşırken kendinizi bazen Haydarpaşa garında, istiklal caddesinde hissedebilirsiniz. Ya da sarayın girişine bu tablonun konması bazı şeyleri açıklıyor. Tabi bunlar benim hipotezlerim. Yorumlarınızı her zaman bekliyorum :)




Saray’ da fotoğraf çekmek yasak fakat birkaç fotoğraf çekmeyi başardım:) Dolmabahçe Sarayı gibi son dönem saraylarını gezenleriniz varsa, örnek alınan saraylardan biri bu olduğu için sanırım nasıl bir şaşa, zarafet ve lüks içerdiğini tahmin edebiliyorsunuzdur sanırım. Devasa odalar, tavan süslemeleri, tablolar… Ve sarayda ağırlığını hissedeceğiniz 3 önemli şahsiyet var: Kraliçe Maria Theresia, İmparator Franz Joseph ve eşi Elizabeth, nam-ı değer “SİSİ”.




Sarayın girişindeki Gardiyanlar Odası.




Biliyorum kötü bir fotoğraf oldu :)Ama anlamı büyük. Bu sandalyede küçük Mozart ilk defa İmparatora karşı çalmış ve bir iddiaya göre ödül olarak ne istediği sorulduğunda şaka yollu Kraliçenin kızı Maria Antonia' yı istemiş.

Sarayın Bahçeleri ve gezinin devamı için: http://seyyahat.blogspot.com/ :)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Selamun Aleykum,

Yahu Ahmetciğim, çok güzel anlatmışsın gezmiş gibi oldum diyeceğim ama, maalesef olunmuyor; Çünkü gezmek her zaman +sonsuz bir değer taşıyor :) Fotoğraflar çok güzel, ki doğaldır diyorum; çünkü çeken güzel bkıyor ve işini iyi yapıyor (Ziyyaaaa deme :D)

İnşaallah Allah bana da buraları görmeyi nasip eder ;)

Beni bu konuda bilgilendirdiğin için çok çok müteşekkir olduğumu haykırmak isterim :)

Bu sefer de başta söyleceklerimi sona sakladım :)

Umarım iyisindir ve stajın iyi gidiyordur.

Allah'a emanet ol, Allah kolaylık versin uğraşlarında.

Sevgilerimle.


Mustafa Göksal

Seyyahat dedi ki...

Aleyküm Selam abicim,

Yine ilk yorum sensin :) Tebrikler :) !
Her şey çok güzel ab çok şükür.
ALLAH sana da nasip eder inşaALLAH buraları gezip tahlil yapmayı.
Saygılarım ve Sevgilerimle

A.G.

Yorum Gönder

Her yorum bir fikri her fikir bir insanı belirtir. Tüm insanları seviyorum :)
(Eğer yorum yazamıyorum diyorsanız Yorumlama Biçimi bölümünden anonim seçip karşınıza gelen kutuyu doldurup tamam diyin :) afiyet olsun :)
(ve isminizi bağışlarsanız sevinirim )