VİYANA' DAN İNSAN MANZARALARI: BİTTE,DANKE

| 22 Eylül 2010 Çarşamba


Tüm yapıları gördük nerdeyse. Peki insanlar... Şehirle yaşayan, nefes alan, ona bir şeyler katan, bir şeyler alıp giden, belki de bir şeyler çalıp götüren insanlar...

Belki eski bir tamvayda karşılaştığınız bu şehrin insanları aslında kötü insanlar değiller. Ama bireyselleşmeyle birlikte insanlar mümkün olduğunca uzak birbirinden. Ama saygıları var herkesin bir birine. Türkiye' de gördüğünüz çoğu manzarada bu fikrinizi tasdikliyor adeta. Aman sevgisi eksik olsun, saygı duysun yeter dedirten olaylardan sonra.


Sokaklarda ise tam bir ironi yaşanıyor. Taş heykellerin hakimiyeti yetmiyormuş gibi, insan heykellere rastlıyorsunuz. İnsanların ciddiyetine nazaran daha sempatik heykeller gülümsetiyor beni.Ve unutmadan: bu heykelleri canlandırmak için bir şeyler koymalısınız önüne :)
Ve turistler. Şehre ait olmayan ama canlılık katan varlıklar. Onları bir anıt başında ağzı açık izlerken ya da çevreye umursamaz bir şekilde fotoğraf çektirirken yakalamak içten bile değil.

Palyaçolar. Kalabalıklar içindeki, sessiz ve yüzlerine tezat hüzünle.

Geleneksel kıyafetler içindeki bilet satıcıları. Şehrin en işlek meydanlarının müdavimleri. Kıyafetlerin ağırlığına ters bir hoppalıkla opera pazarlayan gençler :)

İnsan içinde insan yaşatanlar. Kuklacılar.


Fantazi düşkünü turistlere hizmet eden emektar faytoncular. Şehrin tarihsel yerlerin fahri bekçileri.

Şehrin kozmopolitliyle türeyen sokak kültürü. Meydanlarda dans edip para toplayan gençler.

Yürüyerek gezmenin keyfini bilmeyenler. Az zamanda çok şey görmek isteyenler :)

Olanca rahatlığı ile viyana sokaklarındalar:Yahudiler.

Son olarak demek isterim ki, Avusturya' ya haritadan bakıpta küçük bir ülke olduğuna kapılıyorsanız yanılıyorsunuz! Avusturya'yı öğrenmek için Viyana' yı gezmeniz lazım. Viyanayı gezerseniz Avusturya' nın hala bir imparatorluk olduğunu anlarsınız. Biriktirdiği kültür mirası, yetiştirdiği onlarca müzisyan, yazar ve şair ile Avrupa tarihine yön veren Viyana belki de Avrupa' nın en elit şehri.

Kısa bir not: Avusturya' da iki kelime ile çok rahat anlaşabilirsiniz herkesle: Bitte, Danke :)

0 yorum:

Yorum Gönder

Her yorum bir fikri her fikir bir insanı belirtir. Tüm insanları seviyorum :)
(Eğer yorum yazamıyorum diyorsanız Yorumlama Biçimi bölümünden anonim seçip karşınıza gelen kutuyu doldurup tamam diyin :) afiyet olsun :)
(ve isminizi bağışlarsanız sevinirim )