WIEN-VIENNA-VİYANA (10)

| 22 Eylül 2010 Çarşamba


Uzun bir süre gezmenin verdiği rehavet ve yorgunluk. Aklıma ilk gelen yer daha önce adını duyduğum bir yer: WIEN ISLAM ZENTRUM. Yani Viyana İslam Merkezi. Westbahnhof' dan U6 metrosuna binip, Neu Donau durağında iniyorum. Bu durak adından da tahmin edebileceğimiz gibi Yeni Tuna durağı. Tuna nehrine paralel olarak yapılan ve nehrin suyu ile oluşturulan yapay bir kanal. Geniş ve büyük. İnsanlar buraya yüzmeye, gezmeye, güneşlenmeye geliyor. Bu hengamenin hemen yanıbaşında da İslam Merkezi var. Minarelerini pusula yaparak buraya ulaşıyorum.

Bu merkez bir kompleks aslında. Derslikler, konferas salonu, yemekhane,mescid ve daha bir çok parçadan oluşan bir yapı. Mescitte farklı dilden,renkten bir çok müslüman Avrupanın orta yerinde, ümmet havası yaşatıyor bana.
İslam merkezinin tarihine gelirsek, öncelikle islamın tarihini anlatmalıyız Avusturya' da.
1878 Berlin Kongresi ile Boşnak nüfusla birebir temasa geçen Avusturyalılar, İslamı bir din olarak tanıdı. Hatta İmparator Franz Joseph Viyana' da bir camii yapımı için arsa ve 25.000 florin tahsis etti. İşte bu merkezin temelleri tam o zamanda atıldı.
1968 yılında Viyanadaki 8 ülkeden müslüman nufusün birliği ile ortaya atılan fikirle bu merkez kuruldu. Ve Viyananın ilk ve tek minareli ve kubbeli mescidi olarak müslümanlara hizmet veriyor.

2 yorum:

..elifbânu.. dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Seyyahat dedi ki...

Çok teşekkür ederim. Ama seri bitmedi maalesef :) Son bir tane daha kaldı :)

Yorum Gönder

Her yorum bir fikri her fikir bir insanı belirtir. Tüm insanları seviyorum :)
(Eğer yorum yazamıyorum diyorsanız Yorumlama Biçimi bölümünden anonim seçip karşınıza gelen kutuyu doldurup tamam diyin :) afiyet olsun :)
(ve isminizi bağışlarsanız sevinirim )