MÜNİH-MUNICH-MUNCHEN (THE CAPILTAL OF BAVARIA) (2)

| 16 Mart 2011 Çarşamba

FRAUENKİRCHE

Hirmerin solundan ilerleyip şehrin sembollerinden biri olan Frauenkirche(Frauen Kilisesi)' ye varıyoruz. Kilisenin en göze çarpan yanı tabi ki, geniş, büyük, şehrin her tarafından görülebilen kuleleri. Bu güzelliği/özelliği bozmamak için, şehir yöneticileri, şehir merkezinde 109 metreden yüksek bir bina inşa etmeyi yasaklamışlar.
Kuzey kulesine seyir amaçlı olarak çıkılabiliyor.

Kilise romanesk tarzda 12. yy.da inşa edilmiş. Ama kilisenin şu andaki halini alması, gariban halktan alınan endülijanslarla, Papa 4. Sikstus zamanında, 1479-1488 yılları arasını bulmuş.Ama o ünlü ve şirin kubbeler 1525 yılında eklenmiş kiliseye. Beni en çok şaşırtan şeylerden biri ise, kilisenin-batılıların kaya kubbesi dediği(dome of the rock)- kubbetüs sahra model alınarak inşa edilmesi.
İkinci olarak beni en çok etkileyen şey işe; ikinci dünya savaşında kilisenin çatısı tamamen çökmesine ve kuleleri tanınmayacak hale gelmesine rağmen, insanlar çalışarak yeniden ayağa kaldırmışlar miraslarını. Varolanları yıkanlara duyurulur!

Kilisenin içine girerken insanların bir çıkıntı/çukur' a ayaklarını basmaya çalıştıklarını göreceksiniz. Şeytan' ın ayak izi(Devil's Footstep) diyorlar. Ben bunu, Ayasofya' daki, bir sutünun içindeki çıkıntıya benzettim. Efsaneye göre, şeytan buraya ayağını basmış. Pencerelerden ışık vurunca kaçıp gitmiş, mış, muş, müş...
Tabi bu efsanelerden sadece biri...


Kilisenin yan giriş kapısının üzerinde duran devasa, her orta avrupa kilisesinde rastlayabileceğiniz, güneş saati ve burçlar...
MARIENPLATZ

Kiliseden çıkınca, hareketliliği, kalabalığı izleyin...
Şehrin kalbine hoş geldiniz: Marienplatz ya da Aziz Meryem Meydanı.
1158' den beri Münih'in merkez meydanı olsa da ismini 1638 yılında İsveçlilerin püskürtülmesi ve 30 yıl savaşlarının kazanılması ve yüzbinlerce ölünün anısı adına dikilmiş olan Aziz Meryem Heykelinden alır.

Meydanın şu andaki en dikkat çeken yapısı kuşkusuz yeni belediye binası(neues rathaus).

Eğer meydanda uzun süre geçirirseniz, rathaus' un yüzündeki saatin size sunacağı kısa tiyatroyu da izleme imkanınız olacaktır.

Rathaus' un içinden bir görüntü.

Rathaus' un yüzüne işlenmiş bavyera figürleri. Kutral Roma-Germen imparatorluğu-Monk(Keşiş, şehrin sembolü)- Ve Bavyera.

Meydana veda.
Belkide merhaba...

Avrupada her meydanda rastlayabileceğini bir manzara.
Ama ben bu işe gerçketen gıcık oluyorum. Zira zaten insanlar heykel gibi, etraf zaten heykel dolu, bir de bunlar yetmezmiş gibi, elini yüzünü boyuyup, enterasan kıyafetlerle dökülüyorlar sokağa...
Heiliggeistkirche

Marienplatzdan çıkıpta, Virtualienmarkt' a geçerken, yolumuzun üzerindeki Heiliggeistkirche 'ye uğruyoruz.

En çok dikkatimi çeken, kilisenin tepesine yerleştirilen, bir masonik sembol olan, her şeyi gören göz.

Bir çok farklı mimari uslubü(barok, gothik, neo-barak...) barındıran kilisenin içinden bir görüntü.
VIRTUALIENMARKT

Virtualienmarkt'ın sembollerinden bir: Maypole.
Virutulienmarkt, Münih'in günlük gıda pazarı, meydanı. Sebze, meyveden tutun, her tür hayvansal ürünü taze ve kaliteli olarak bulacağınız bir numaralı pazar burası.


Yaklaşık iki yüzyıllık ömrü olan meydan, haftaiçi her gün ve cumartesi sabah 8' den akşam 8' e kadar açıkmış.





Virtualenmarkt' ta dolanırken, şansıma folklorik bir konsere tanık oldum.
Gördüğünüz karelerde insanlar, farklı yaşlarda ve farklı mesleklerdenler.
Ama kültürlerine duydukları sevgiden bu tür mahalli korolarla sunumlar yapıyorlar.
Tabi bu sunumda herkesin yerel kıyafetlerini giymesi lazım.
Alman, özelliklede bavyera, geleneksel kıyafetleri çok çeşitli.
Mesela yaşı, cinsiyeti ayırt edecek şekilde kıyafetler varmış. Eskiden giyiliyormuş yani. Ama şimdi bunlar birer hatıra. Genel olarak erkek kıyafetlerini tanımlayan isim "lederhosen". Bayanlarınki ise "dirndl". Bunları tamamlayıcı "tirol" şapkalı, "gamsbart" lar vs. da mevcut.

Maypole.
Bu sözcük yukarıda gördüğünüz nesnenin adıdır.
"May" Mayıs'ın kısaltması, pole' de direk demekdir. Yani "Mayıs Direği" gibi bir manası var. Bu direk avrupada bir çok geleneksel festivelde boygösterir. Ve Pagan kültüründen gelir. Bir çok farklı şekilde görebilirsiniz ama yukarıdaki şekilde Alman "reich" ' ında görebilirsiniz.
Olur da bir Maypole görürseniz "bu ne?" demessiniz artık :)

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Gerçekten çok merak ettim kilisenin tepesinde masonik sembolün bulunmasını. Keşke sorsaydınız.
Ahmet

Unknown dedi ki...

Bu sembolün oraya neden konulduğu hakkında bilginiz varsa paylaşmanız beni çok sevindirir. Emeğinize sağlık...

Yorum Gönder

Her yorum bir fikri her fikir bir insanı belirtir. Tüm insanları seviyorum :)
(Eğer yorum yazamıyorum diyorsanız Yorumlama Biçimi bölümünden anonim seçip karşınıza gelen kutuyu doldurup tamam diyin :) afiyet olsun :)
(ve isminizi bağışlarsanız sevinirim )