WIEN-VIENNA-VİYANA (5)

| 31 Ağustos 2010 Salı


Sankt Marxer Friedhof: Sankt Marx Mezarlığı
Şu anda ünlüler ya da müzisyenler mezarlığı olarak biliniyor. Bu mezarlık ismini Ortaçağ' da burada bulanan Aziz Markustan alıyor.

Mezarlık ilk kurulduğu günden bu güne kadar bir çok değişiklik geçirmiş. 1784-1874 yıllarında yapılan son değişikliklerle bugünkü haline kavuşmuş. Ve ilginç bir ayrıntı: Bugün mezarlıkta toplam 5635 adet mezar bulunuyor ve yine bu mezarlara toplam 8000 kişi defnedilmiş.


Ve Mozart. Aslında bu mezarlığa anlam veren en önemli şahsiyet.Eski zamanlarda fazla ilgi çekmeyen mezarlık Hans Pemmer’in çabası sonucu Mozart’ın buraya defnedilmesiyle sanat dünyasından birçok ünlünün buraya defnedilmesine öncülük etmiş.
Mozart' ın başındayken, yaşadığı dönemleri hüzünlü hayatını düşündüm. Requiem adlı bestesi kulaklarımda yankılanırken, Salzburg' dan bu büyük şehre gelen, bu genç dahinin hayatı, Amedeus filminin sahneleriyle gözümden birer birer geçti...


Bu mezarlık sadece bir mezarlık değil anlayacağınız. Bir açık hava müzesi gibi adeta. Mezarların başlarındaki heykeller ve mezar taşları hepsi ayrı bir hikaye ve gezi konusu

2 yorum:

..elifbânu.. dedi ki...

Daha 2 ve 3 ü sindirememişken 4 ve 5 gelmiş..
Viyana yetkilileriyle görüşüp tanıtım/reklam sorumluluğunu üzerine alabilirsin:), gidip gezmiş olsalar da insanlar bu kadar çok şey öğrenemez diye düşünüyorum.

Seyyahat dedi ki...

Aslında mümkün olduğunca kısaltmama çalışmama rağmen bu seri 9' a kadar devam ediyor :)

Yorum Gönder

Her yorum bir fikri her fikir bir insanı belirtir. Tüm insanları seviyorum :)
(Eğer yorum yazamıyorum diyorsanız Yorumlama Biçimi bölümünden anonim seçip karşınıza gelen kutuyu doldurup tamam diyin :) afiyet olsun :)
(ve isminizi bağışlarsanız sevinirim )